LoginCaptcha code Type characters you see. (Click on image to refresh)
Type characters you see.
 * 
About captcha Project ::  Kupala.Net

Jezera na Šar-planini - Gorske oči
x

Livadičko jezero, Brezovica, Šar planinaSva jezera koja se nalaze na Šar-planini, a teritorijalno pripadaju opštini Štrpce nastala su ledničkom erozijom. Ona leže u cirkovima, tj. u udubljenjima iz kojih su polazili planinski lednici i to su tzv. cirkna jezera. U narodu su zbog njihove lepote poznata su pod imenom "Gorske oči" . U zavisnosti od vremenskih prilika sva jezera su pod snegom i ledom od novembra do maja.

Ima ih ukupno sedam.

Livadičko jezero

Livadičko jezero, Brezovica, Šar planinaMeštani Štrpca nazivaju ga još pod imenom Štrbačko jezero. Nalazi se u veoma prostranom i dubokom cirku, pod vrhom Livadice (2.491 mnv) na nadmorskoj visini od 2.173 m. Dugačko je 220 a široko 124 m, dužina obalske linije iznosi 683 m. Dubina jezera je različita i kreće se od 6,50 do 8,60 m, što zavisi od vremena kada se meri. Maksimalna dubina je u vremenu maj-juli, kada se dešava da pored podzemnog oticanja voda ističe i površinski iz jezera, tj. postaje pravo protočno jezero. Minimalna dubina jezera je u periodu od avgusta do oktobra. Providnost jezerske vode je potpuna do samog dna.

Jezero dobija vodu od padavina, topljenjem snega i snežanika, kao i od desetak površinskih izvora i nekoliko podvodnih izvora. Livadičko jezero ima podzemnu otoku koja čini izvorišni krak Kaluđerske reke. U jezeru živi unesena potočna pastrmka koja se zbog surovih uslova života ne može razmnožavati.

Donje Blateštičko jezero

Jezero Bistra, Brezovica, Šar planinaNalazi se u Blateštičkom cirku na nadmorskoj visini 2.160 m. Dugačko je 32 a široko 13 m. Dužina obalske linije iznosi 78 m . Najveća dubina jezera je 60 cm. Jezero ima veliku otoku koja predstavlja levi krak Blateštičke reke. Jezero se hrani vodom koja se iz Gornjeg Blateštičkog jezera proceđuje kroz morenski materijal. Naravno da je providnost vode potpuna.

Gornje Blateštičko jezero

Nalzi se takođe u Blateštičkom cirku na nadmorskoj visini od 2.215 m, na udaljenosti od 180 m od Donjeg Blateštičkog jezera. Dugačko je 50 a široko 23 m. Obalska linija iznosi 140 m. Najveća dubina jezera je 1m. Interesantno je da su na srednjem delu jezera nomadi postavili kamenje kako bi ono bilo dublje i u njemu mogli da kupaju ovce. Jezero se hrani od dve pritoke vrlo izdašne vodom i od snežanika. Voda je bistra i providna do dna.

Jezero Veliki vir

Jezero, Brezovica, Šar planinaLeži u izvorišnom delu Blateštice iznad Gornjeg i Donjeg Blateštičkog jezera na nadmorskoj visini od 2.360 m, što ga čini najvišim jezerom na Šari. Jezero je kružnog oblika, dugačko je 36 m, a isto toliko je i široko. Obim jezera iznosi 119 m. Na samoj sredini jezero je najdublje i pri maksimalnom vodostaju iznosi 4 m. Jezero se hrani sočnicom brojnih snežanika koja se proceđuje kroz morenski materijal. Jezero je providno do dna.

Jezero Mali vir

Nalazi se pod Jezerskim vrhom (2.604 m) u znatno manjem cirku od Blateštičkog. Na samom dnu ovog cirka nalazi se jezero na nadmorskoj visini od 2.160 m. Sa strane jezera se nalaze ogromni blokovi kamenja. Dugačko je 38 a široko 31 m. Obim jezera iznosi 124 m. Najveća dubina jezera pri maksimalnom vodostaju iznosi 70 cm. Jezero dobija vodu od snežanika. Voda je bistra i providna do dna. Ovo jezero jedino presušuje u ovom delu Šar- planine kad su sušnija leta.

Malo Jažinačko jezero

Livadičko jezero, Brezovica, Šar planinaNalazi se u cirku, prostranog dna, prekrivenog blokovima kamenja. Cirk je sav krševit. Jezero se nalazi na nadmorskoj visini od 2.200 m. Jezero je dugačko 43 a široko 29 m. Obim jezera iznosi 170 m. Dubina jezera pri maksimalnog vodostaju iznosi 3,10 m. Voda je bistra i providna do dna. Jezero se hrani vodom izdašnog vrela veoma hladne vode (10C) koja izbija iz stenovitih blokova. U cirku uvek ima veći broj snežanika koji takođe hrane vodom jezero. Voda jezera je bistra i providna do dna. Jezero ima površinsku otoku koja preko odseka otiče iz jezera prema zaravni visokoj 2.100 m gde se širi.

Veliko Jažinačko jezero

Livadičko jezero, Brezovica, Šar planinaNalazi se u veoma krševitom cirku, kod izvorišta Suve reke. Jezero ja na nadmorskoj visini od 1.170m. Hrani se vodom jednog površinskog potoka, sočnicom iz više snežanika iz nekoliko podvodnih izvora. Jezero je dugačko 150 a široko 87 m. Dužina obalske linije jezera je 494 m. U zavisnosti od vremena kada se meri, dubina jezera se kreće od maksimalnih 12 m (maj-juli) pa do minimalnih 7,50 m u vremenu od avgusta do septembra. Sa svojom maksimalnom dubinom od preko 12 m ono je ukupno najdublje jezero na Šar-planini. Jezero gubi vodu pri maksimalnom vodostaju površinskom otokom i stalnim poniranjem kroz morenski materijal. To je ustvari južni izvorišni krak Jažinačke reke, pritoke Suve reke. Voda jezera je kristalno čista i providna do dna. Kao i u Livadičkom jezeru, takođe, i u ovom živi unesena potočna pastrmka.

 

Pool

Which slope you like more?