RegjistrimiCaptcha code Type characters you see. (Click on image to refresh)
Type characters you see.
 * 
About captcha Project ::  Kupala.Net

Zanimljivosti
Gjuetia dhe peshkimi në malet e Sharrit

Medved, Brezovica, Šar planinaGjuetia dhe peshkimi janë veprimtaritë më të vjetra të njeriut. Njeriu, falë gjuetisë dhe peshkimit, ka mbijetuar në natyrë me shekuj.

Tradita e gjuetisë në malet e Sharrit është shumë e gjatë. Në dokumentet e shkruara përmendet që në shekullin e 14-të.

Kushtet natyrore në malet e Sharrit i mundësojnë ekzistencën një numri të madh të llojeve të shtazëve të egra. Llojllojshmëria e botës bimore dhe pasuria e tij me ujë, kësaj veçanërisht i shkojnë për shtat. Malet e Sharrit sipas numrit dhe llojeve të shtazëve të egra, veçanërisht për shkak të atyre llojeve që janë të rralla, paraqet territorin më interesant të gjuetisë në këto anë dhe më gjerë. 

Lexo ma...
 
Liqenet në malet e Sharrit – Sytë e bjeshkës

Livadičko jezero, Brezovica, Šar planinaTë gjitha liqenet që gjenden në malet e Sharrit, e territorialisht i përkasin komunës së Shtërpcës, janë krijuar me erozionin e akullnajave. Ato shtrihen në cirqe, d.m.th. në guva nga të cilat kanë marrë udhën akullnajat malore dhe këto janë të ashtuquajturat liqene cirkore. Në popull, për shkak të bukurisë së tyre, njihen me emrin “Sytë e bjeshkës”. Varësisht nga situata e motit të gjitha liqenet janë të mbuluara me borë dhe akull, nga nëntori deri në maj.

Gjithësej janë shtatë liqene.

Lexo ma...
 
Karnavali i bardhë (bele poklade) – Proçkë

Pročka, Štrpce, BrezovicaPashkët, si festë me datë jofikse, gjithmonë bie të dielën e parë pas hënës së plotë pas ekuinoksit të pranverës. I paraprin agjërimi i madh ose i shenjtë që zgjat 40 ditë. Koha prej festës së kërshëndellave deri te fillimi i agjërimit të shenjtë te serbët quhet “mesojegj”. Java e fundit e mesojegjit është Java e bardhë, ndërsa dita e fundit e kësaj jave quhet Karnavali “i bardhë“ (Bele poklade). Vetë dita e karnavalit është ditë gazmendi dhe e faljes reciproke të fyerjeve. Nëpër shtëpi organizohen gosti të pasura me gjellë të lyrshme, sidomos me lyrë tw bardhë (prodhime qumështi) sipas së cilës ky karnaval ka marrë emrin. Çdokush që është zemëruar me dikë shkon të kërkojë falje dhe gjithmonë është falur. Në veçanti ka qenë e përhapur që famujt të shkojnë te nunët për falje, sepse çdo fyerje, qoftë edhe e pavullnetshme,  që i bëhej nunit, konsiderohej mëkat i madh. Ky zakon i pajtimit kishte për qëllim që njerëzit të hynin në agjërimin e shenjtë pa kurrfarë mëkati. Për këtë shkak ky karnaval diku quhet edhe “karnaval i faljeve”.

Lexo ma...
 


Anketa

Cilin shteg e preferoni më së shumti?